Celiakia, czyli choroba nietolerująca glutenu

 

NAJCZĘSTSZĄ PRZYCZYNĄ PODDANIA SIĘ DIECIE BEZGLUTENOWEJ JEST CIĘŻKA CHOROBA GENETYCZNA NAZYWANA CELIAKIĄ. CHARAKTERYZUJE SIĘ ONA NIETOLERANCJĄ GLUTENU, CZYLI BIAŁKA ZAPASOWEGO ZNAJDUJĄCEGO SIĘ W ZBOŻACH, TAKICH JAK PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ CZY OWIES. DZIAŁAJĄCY TOKSYCZNIE GLUTEN UPOŚLEDZA WCHŁANIANIE POKARMÓW, A WRAZ Z NIMI CENNYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH.
NAJNOWSZE INFORMACJE DONOSZĄ, ŻE NA CELIAKIĘ CIERPI PRZYNAJMNIEJ 1% POPULACJI A LICZBA NOWYCH PRZYPADKÓW CHOROBY CIĄGLE WZRASTA. W POLSCE CZĘSTOŚĆ ZACHOROWAŃ WYNOSI OKOŁO 1:100 OSÓB, TYMCZASEM WYKRYWALNOŚĆ SZACUJE SIĘ NA JEDYNE 5%. WYNIKA Z TEGO, ŻE NA 380 000 PRZYPADKÓW, BO TAKA JEST PRZYBLIŻONA LICZBA OSÓB Z CELIAKĄ W POLSCE, WYKRYWA SIĘ ZALEDWIE 20 000 ZACHOROWAŃ. ZŁĄ WIADOMOŚCIĄ JEST TO, ŻE CHOROBA MOŻE POJAWIĆ SIĘ W KAŻDYM MOMENCIE NASZEGO ŻYCIA. ZARÓWNO U DZIECI, JAK I DOROSŁYCH. DO CZYNNIKÓW ZWIĘKSZAJĄCYCH RYZYKO ZALICZAMY DUŻY STRES, PRZEBYTĄ INFEKCJĘ LUB OKRES PO POWAŻNEJ OPERACJI. WZRASTAJĄCA Z ROKU NA ROK LICZBA NOWYCH ZACHOROWAŃ SPOWODOWANA JEST TAKŻE BEZ WĄTPIENIA, CORAZ WIĘKSZYM SPOŻYCIEM WYSOKO GLUTENOWYCH ODMIAN ZBÓŻ ORAZ NIEPRAWIDŁOWYMI NAWYKAMI ŻYWIENIOWYMI.
.

JAKIE SĄ OBJAWY CELIAKI?
NAJCZĘSTSZYMI OBJAWAMI, JEŚLI JUŻ W OGÓLE WYSTĘPUJĄ SĄ BIEGUNKA, SPADEK WAGI, OSŁABIENIE, BÓLE BRZUCHA, WZDĘCIA ORAZ WYMIOTY A U DZIECI NAWET ZAHAMOWANIE WZROSTU. RZADZIEJ WYSTĄPIĆ MOGĄ RÓWNIEŻ INNE OBJAWY, TAKIE JAK NP. ANEMIA, OSTEOPOROZA, BRAK MIESIĄCZKI, NIEDOBÓR WITAMIN I SOLI MINERALNYCH.

 

CO TO JEST DIETA BEZGLUTENOWA?
PRZEDE WSZYSTKIM MUSIMY NAUCZYĆ SIĘ ROZPOZNAWAĆ PRODUKTY BEZGLUTENOWE. ZADANIE TO UŁATWIAJĄ PRZEPISY UNII EUROPEJSKIEJ, KTÓRE NAKŁADAJĄ NA PRODUCENTÓW OBOWIĄZEK INFORMOWANIA KONSUMENTÓW O CHOCIAŻBY MINIMALNEJ ZAWARTOŚCI GLUTENU W PRODUKCIE. ZA BEZGLUTENOWE UZNAJE SIĘ RÓWNIEŻ PRODUKTY PRZETWORZONE, W KTÓRYCH WEDŁUG USTALEŃ FAO/WHO ZAWARTOŚĆ GLUTENU NIE PRZEKRACZA 20 MG NA KG I OZNACZA SIĘ JE MIĘDZYNARODOWYM ZNAKIEM PRZEKREŚLONEGO KŁOSA. NATOMIAST PRODUKTAMI NATURALNIE BEZGLUTENOWYMI SĄ: KUKURYDZA, RYŻ, ZIEMNIAKI, SOJA, PROSO, GRYKA, TAPIOKA, AMARANTUS, MANIOK, SOCZEWICA, FASOLA, SAGO, SORGO, TEFF I WSZYSTKIE ICH PRZETWORY, ORZECHY, A TAKŻE MIĘSO, OWOCE I WARZYWA.

DIETA – JEDYNE LEKARSTWO NA CELIAKIĘ
NA CELIAKIĘ NIE MA LEKU. PRZEZ CAŁE ŻYCIE TRZEBA PRZESTRZEGAĆ DIETY BEZGLUTENOWEJ. NIE WOLNO ZAPOMINAĆ, ŻE RAZ WYZWOLONA CHOROBA POZOSTAJE W UŚPIENIU I JEŚLI ZJEMY ODROBINĘ GLUTENU, TO MUSIMY LICZYĆ SIĘ Z JEJ PRZEBUDZENIEM, CHOĆ OBJAWY MOGĄ WYSTĄPIĆ DOPIERO PO JAKIMŚ CZASIE. NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ POWINNY BYĆ TEŻ OSOBY Z CELIAKIĄ BEZOBJAWOWĄ. GLUTEN NISZCZY ŚLUZÓWKĘ, CO PROWADZI DO ZABURZENIA WCHŁANIANIA I UTAJONEGO ROZWOJU CHORÓB SPOWODOWANYCH NIEDOBOREM SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH. OBJAWY CELIAKII MOGĄ ZŁAGODNIEĆ LUB USTĄPIĆ JUŻ PO KILKU TYGODNIACH, A NAWET PARU DNIACH OD ROZPOCZĘCIA DIETY. ALE NA ODBUDOWANIE BŁONY ŚLUZOWEJ JELITA TRZEBA POCZEKAĆ PRZYNAJMNIEJ KILKA MIESIĘCY, A W CIĘŻKICH PRZYPADKACH 2–3 LATA. CZASEM POZA DIETĄ BEZGLUTENOWĄ NALEŻY JESZCZE PRZYJMOWAĆ WITAMINY I MIKROELEMENTY. JEŻELI CHOROBA MA CIĘŻKI PRZEBIEG, STOSUJE SIĘ LEKI STERYDOWE LUB INNE PREPARATY POPRAWIAJĄCE WCHŁANIANIE WODY I ELEKTROLITÓW. CELIAKII NIE WOLNO BAGATELIZOWAĆ, NIELECZONA PROWADZI DO POWIKŁAŃ, NP. ANEMII, OSTEOPOROZY, ZMIAN NEUROLOGICZNYCH, NOWOTWORÓW (NP. CHŁONIAKA JELITA CIENKIEGO).

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.